Купуването на болнично легло за домашно ползване било то за себе си или за някой близък, може да се окаже не лесна задача. Въпреки това с малко познания от какви функции имате нужда, ще направите Вашия избор лесно. Ето и нашите 10 полезни съвета при покупка:

  1. Съставете списък от основните характеристики и желани екстри: Повечето болнични легла за дома са обикновено дървени, електрически, регулируеми по височина и имат профилна подматрачна рамка. Оттук има цял набор от опции. Те могат да бъдат снабдени със странични прегради, да бъдат в различни дървесни цветове, повдигане на ралични секции на подматрачната рамка, тренделенбург, антитренделенбург. Уверете се, че сте съставили списък с функциите, които трябва да има леглото (например: повдигане секция за гръб или крака, странични прегради, повдигане на височина, стойка за повдигане – тип папагал и др.). Това ще Ви помогне да бъдете ясни от какво легло имате нужда.

Възможни функции, които може да искате да включите:

Повдигане на секцията за гръб или крака, или двете заедно.

Регулиране на височината.

Странични прегради.

Стойка за повдигане – тип папагал.

Стойка за инфузия.

Тренделенбург / Антитренделенбург.

 

 

  1. Категории болнични легла за домашно ползване

Леглата се разделят на две основни категории – механични или електрически.

Механичните болнични легла се задвижват чрез манивели или хидравлично чрез педали.

Електрическите се задвижват чрез дистанционно управление.

Как да направим избор кое легло ще е по – подходящо за нас?

Трябва да вземем на предвид няколко основни фактора:

Колко килограма тежим?

Какви двигателни способности имаме?

Имаме ли човек, който се грижи за нас у дома?

Механичните легла са подходящи за хора, които са до 130 кг и имат придружител у дома, който се грижи за тях.

Електрическите легла в повечето случаи са с максимално товароподемно тегло около 180кг, имат много повече функции от механичните и са подходящи за хора, които имат възможност да боравят с дистанционно управление и са без придружител.

  1. Ако имате възможност, закупете болнично легло с повдигане по височина

Диапазонът на височината на леглото се определя чрез измерване на разстоянието между подматрачната рамка и пода, когато леглото е в най – ниското и най – високо положение. Например легло, което може да се свали до 40 см от пода и повдигнато на 80 см от пода, има височина от 40 до 80 см. Добрият диапазон обикновено е около 40 – 80 см за легла със стандартна височина.

  1. Помислете за ниско легло, ако потребителят е склонен да падне от леглото. Ниските болнични легла са много подобни на останалите, просто се спускат ниско до пода. Едно ниско болнично легло може да се свали до около 20 – 25см от пода. Това малко разстояние намалява удара и нараняванията. Ниските легла стават все по популярни в домовете за грижа т.нар. „хосписи“ като алтернатива на страничните прегради.
  2. Високото качество е приоритет.

Купуването на болнично легло е важна и често еднократна инвестиция, което означава, че последното, което искате е покупка с лошо качество. Когато сърфирате в мрежата, не забравяйте да погледнете качеството на леглото, преди да погледнете цената. Изберете легло с гаранция най – малко една година, в идеалния случай три и се уверете, че доставчикът може да Ви снабди с резервни части при гаранционно и извънгаранционно обслужване. Легло, което изглежда качествено и доставчикът осигурява гаранционно и извънгаранционно обслужване е точното за Вас.

  1. Дизайнът трябва да бъде решаващ фактор

Много хора купуват болнични легла без да се замислят как един вид легло може да повлияе на уюта у дома. Много болнични легла изглеждат нежелателни и придават болнично усещане у дома. Има производители, които произвеждат легла подходящи за домашна обстановка и такива, които са дизайнерски с избор на доста разновидности като цвят и дизайн.

 

  1. Изберете доставчик внимателно.

Купуването на болнично легло за дома не е от каприз, а Вие като купувач ще искате да се уверите, че получавате най – много от покупката си. Самото легло е важно, колкото и доставчика, който ще Ви предложи добро обслужване. Изберете доставчик, който ще Ви предложи добра доставка и монтаж, както и гарантира за качеството на доставеното легло. Попитайте доставчика, как и къде се извършва гаранционното и след гаранционното обслужване.

  1. В идеалния случай купете матрак от същия доставчик.

Ако трябва да си купите матрак по едно и също време, когато купувате леглото, опитайте да намерите доставчик, който ще Ви предостави и двете. По този начин ще се сигурни, че матракът е подходящ за леглото, което сте купили. Ако има някакво несъответствие ще разрешавате проблема само с един доставчик. Иначе взети легло и матрак от различен доставчик може да Ви постави в ситуация, която ще е трудно да се разреши и е възможно да Ви излезе по – скъпо. Относно матрака, се уверете, че има гаранция и изглежда високо качество. Попитайте доставчикът какви видове има и да Ви посъветва кой да закупите според Вашите или на Вашия близък нужди. Вижте какви матраци има.

  1. Какво съдържа леглото?

Преди да направите своята поръчка, попитайте доставчика какво точно съдържа леглото.

  1. Уверете се, че леглото има инструкция за сглобяване.

Първо, проверете дали искате леглото да е инсталирано за Вас от професионалисти или дали искате сами да сглобите леглото. Ако искате леглото да Ви бъде сглобено у дома, опитайте да изберете доставчик, който предлага професионална инсталационна услуга. Ако искате сами да си сглобите леглото, уверете се, че леглото е снабдено с подробно ръководство за употреба и ръководство за монтаж.